Najnowsze

Dietetyk online

Zastosowanie olejów spożywczych w diecie

Rodzai olejów jest wiele. Stosujemy je nie tylko w celach kulinarnych, ale wiele kobiet używa ich również do pielęgnacji ciała. Każdy olej roślinny wytwarzany jest są z dowolnej rośliny. Cechują się one przede wszystkim roślinną konsystencją. Olej pozyskuje się na wiele sposobów, jednak najpopularniejszym z nich jest tłoczenie na zimno. Dziś skupimy się olejach, które stosowane są w kuchni, jakie są ich właściwości oraz gdzie znajdują swoje najczęstsze zastosowanie. Dlaczego tłuszcze są tak ważne w dietoterapii?

Olej spożywczy – olej kokosowy oraz olej konopny

Rodzai spożywczych olejów jest wiele. Jedne nadają się bardziej do wypieków, inne zaś świetnie sprawdzą się podczas przygotowania dresingu do sałatki. Czy wiesz, jakie oleje wykorzystuje się najczęściej w kuchni. Poznaj najpopularniejsze z nich i dowiedz się do jakich potraw sprawdzą się najlepiej!

  • Olej kokosowy tłoczony na zimno – coraz częściej stosuje się olej kokosowy. Swoją popularność zdobywa dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Dlatego można go spotkać najczęściej u osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Olej kokosowy przede wszystkim wpływa na wzrost dobrego cholesterolu, przyczyniając się przy tym do spadku tego złego, dzięki temu cholesterol utrzymywany jest na odpowiednim poziomie. Jak wspomniałam olej kokosowy stosowany jest najczęściej u osób, które odchudzają się i stosują zdrowy styl życia, a wszystko przez to, że olej ten zmniejsza uczucie głodu. Ponadto olej ten wpływa antygrzybiczo i antybakteryjnie na nasz organizm. Oleje te używa się do smarowania pieczywa, do smażenia oraz do sosów i dresingów do sałatek.

olej kokosowy

  • Olej konopny tłoczony na zimno – jest on mniej znany, a co za tym idzie rzadziej stosowany w kuchni. Również jest tłoczony na zimno. Jednak olej konopny również ma świetne właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Olej konopny zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych oraz reguluje poziom cukru we krwi. Olej ten również sprawdzi się dla osób, które zmagają się z bezsennością i nerwowością. Olej konopny stosowany jest w kuchni do past i sosów, które nie wymagają gotowania oraz do dresingów sałatkowych.

Oleje kuchenne używa się regularnie do wielu potraw.  Posiadają wiele cennych właściwości, dlatego polecane są przez wielu dietetyków. To tylko dwa rodzaje olejów, które nie są popularne w każdym domu. Wyróżniamy jeszcze wiele innych olejów, o których dowiemy się w następnych artykułach. Poznamy również różnice co do sposobu ich pozyskiwania oraz bliżej przyjrzymy się olejom, które stosowane są w kosmetologi.