Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań, które jadają ludzie na całym świecie. Pyszne, chrupiące ciasto z ulubionymi dodatkami to przysmak wielu osób. Duża część społeczeństwa, aby zjeść pyszną pizzę wybiera się do restauracji, gdzie serwują pizzę, często wypiekaną w piecu opalanym drzewem. Taka pizza smakuje najlepiej. Jednak są też takie osoby, które lubią eksperymentować w kuchni. Taką osobą jestem również i ja. Poznajcie mój przepis na pyszną chrupiąca pizze, którą ostatnio przyrządziłam. Polecam wypróbować ten przepis u siebie.
Ta pyszna pizza Jeżyce wykonana jest z przepisuje mojej babci, który lekko przekształciła. Pizza wychodzi miękka, a jednocześnie chrupiąca. Każdy może dodać swoje ulubione dodatki. Ja najczęściej jem pizzę z kurczakiem.
Oto przepis mojej pysznej pizzy:
Składniki:
- jajko
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukry
- 50 g drożdży
- 1/4 ciepłego mleka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na ciasto (mogą być inne)
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1 cebula
- 0,5 kg pieczarek
- papryka czerwona
- ogórek kiszony
- ser żółty
- oregano
Składniki na sos:
- pół małego słoiczka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki keczupu (łagodny lub pikantny)
- bazylia
- oregano
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 żabki czosnku świeżego, wyciskanego
- suszona pietruszka
- może być trochę magii w płynie
Zaczynamy od wyrabiania ciasta. Drożdże wyrabiamy w oliwie, zalewamy je ciepłym mlekiem, a następnie łączymy wszystkie składniki. Gdy składniki się połączą ciasto wyrabiamy na stolnicy, jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut, tak, aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy tak, aby pokryło dużą blachę. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto.
Kurczaka smażymy w przyprawie z dodatkiem oliwy. Następnie pieczarki, cebulę podsmażamy na patelni. Paprykę, ogórek kładziemy pokrojone na pizzy. Po ułożeniu wszystkich składników na cieście, posypujemy serem i oregano. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Dla tych, którzy lubią gotować i eksperymentować w kuchni ten przepis jest niezawodny. Gwarancja pysznej i chrupiącej pizzy. Wystarczy, że dobierzesz swoje ulubione składniki. A może zamiast wybrać się do restauracji to właśnie u ciebie będzie najlepsza pizzeria Kiekrz? Zaproś znajomych i wypróbuj świetnego przepisu!