Pizza Jeżyce – najlepszy przepis dla każdego!

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań, które jadają ludzie na całym świecie. Pyszne, chrupiące ciasto z ulubionymi dodatkami to przysmak wielu osób. Duża część społeczeństwa, aby zjeść pyszną pizzę wybiera się do restauracji, gdzie serwują pizzę, często wypiekaną w piecu opalanym drzewem. Taka pizza smakuje najlepiej. Jednak są też takie osoby, które lubią eksperymentować w kuchni. Taką osobą jestem również i ja. Poznajcie mój przepis na pyszną chrupiąca pizze, którą ostatnio przyrządziłam. Polecam wypróbować ten przepis u siebie.

Ta pyszna pizza Jeżyce wykonana jest z przepisuje mojej babci, który lekko przekształciła. Pizza wychodzi miękka, a jednocześnie chrupiąca. Każdy może dodać swoje ulubione dodatki. Ja najczęściej jem pizzę z kurczakiem.

wyrabianie ciasta do pizzy

Oto przepis mojej pysznej pizzy:

Składniki:

  • jajko
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukry
  • 50 g drożdży
  • 1/4 ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki na ciasto (mogą być inne)

  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • papryka czerwona
  • ogórek kiszony
  • ser żółty
  • oregano

Składniki na sos:

  • pół małego słoiczka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu (łagodny lub pikantny)
  • bazylia
  • oregano

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 żabki czosnku świeżego, wyciskanego
  • suszona pietruszka
  • może być trochę magii w płynie

Zaczynamy od wyrabiania ciasta. Drożdże wyrabiamy w oliwie, zalewamy je ciepłym mlekiem, a następnie łączymy wszystkie składniki. Gdy składniki się połączą ciasto wyrabiamy na stolnicy, jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut, tak, aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy tak, aby pokryło dużą blachę. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto.

pizza w ksztalcie serca

Kurczaka smażymy w przyprawie z dodatkiem oliwy. Następnie pieczarki, cebulę podsmażamy na patelni. Paprykę, ogórek kładziemy pokrojone na pizzy. Po ułożeniu wszystkich składników na cieście, posypujemy serem i oregano. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

Dla tych, którzy lubią gotować i eksperymentować w kuchni ten przepis jest niezawodny. Gwarancja pysznej i chrupiącej pizzy. Wystarczy, że dobierzesz swoje ulubione składniki. A może zamiast wybrać się do restauracji to właśnie u ciebie będzie najlepsza pizzeria Kiekrz? Zaproś znajomych i wypróbuj świetnego przepisu!

Komentarze są wyłączone.